Spara på studentbudget

 

piggy-bank-saving-money-pension-jpg_085753.jpg

Den som spar han har! Som student är det en ganska tight budget. Men det går att spara pengar för oss också, med lite taktik och mål så blir det som en liten tävling med sig själv! Sen kan man ju använda sparpengarna till något roligt eller värdefullt, en skön semester, ny kamera eller bil.

Se över dina utgifter

Försök att kartlägga dina utgifter i minsta detalj. Hur mycket lägger du på räkningar, mat, nöje och liknande. Detta finns det bland annat en app för som heter Tink, förutsatt att du använder dig av ett bankonto. Då kan du enkelt kategorisera och få en väldigt tydlig översikt både månadsvis, halvårsvis och även årsvis. Det är en riktig ”eye opener” när man ser hur stora summor man lägger på onödiga saker så som taxiresor, utemat och liknande.

Spara in på det onödiga utgifterna!

Steg 1 När du kartlagt dina utgifter kan man enkelt göra små förändringar. Kanske se över om det går att hitta bättre deal på el-avtalet, mobilabonnemang eller internet som kan göra stor skillnad.

Steg 2 är att se över ”småkostnaderna” är det mycket småköp, take-away kaffe, ute mat. Detta är också någonting man kan dra in på utan att lida, exempelvis köpa en snygg termos och ha med sig kaffe, då sparar man både tid och pengar i längden. Eller söta matlådor, visst det tar lite tid men lönar sig! Att försöka att inte småhandla sparar man väldigt mycket på, ju mer man kan planera sina köp ju mindre spenderar man i onödan. Exempelvis matsedel eller veckohandling. Självklart ska man få unna sig ibland, men med måtta! Det är ju en prioriteringsfråga hela tiden 🙂

Sätt upp mål

Precis som med allt annat är det väldigt eggande att sätta upp mål när man sparar. Det kan vara att lyckats nå upp till en viss summa, till en resa eller att lyckas spara exemeplvis 10% av sin inkomst varje månad. Sedan kan man även ha långsiktiga mål så som hussparande. När man har små delmål blir man taggad på att uppnå dem och se resultat, att gå från 100 kr på kontot till kanske 10.000 på sparkontot är ju sjukt kul! Och plötsligt blir pengarna en verklighet och betyder mer än alla småsummor som man lägger ut och undrar ”vart gick pengarna?”

Börja lagom 

Första tiden är det svårt att spara ”större summor” särskilt för oss studenter. Var snäll mot dig själv och börja med kanske 300 kr i månaden, sedan addera 100 kr varje månad och ibland kanske det blir lite extra och ibland mindre. Du skall ju faktiskt ha råd med att spara och ändå kunna leva och ha roligt! Vissa sparar procentuellt, andra har en fast summa. Hitta något som fungerar för dig! Sedan kan man självklart spara via fonder och annat som gör att pengarna växer, men se då också till att ha ett vanligt sparkonto för oförutsedda utgifter.

För att få lite inspiration sökte jag på nätet och hittade bland annat sidan Consector.se och artikeln ”Nå dina mål med en smart sparplan”.

har du några andra tips? 😀 Berätta gärna!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s