Intervju om C-uppsats!

Under höstterminen så skriver tredjeårs elever sina C-uppsatser! Det är en fördjupning i ett ämne som de själva väljer. Oftast någonting som är väl kopplat med deras studier. C-uppsatsen kan man skriva två och två eller ensam. Det är oftast den delen många är mest rädda för under sina studier då det är mycket press och skall hålla en akademisk standard.

Jag har intervjuat Linnea som studerar Film och Tv-produktion på mediehuset för att ge er lite insikt i vad man kan skriva om och lite tips 🙂

lelle.png

Vad skriver du om i din C-uppsats?

Jag håller på och undersöker vad människan känner när de ser på tv-serier. Typ vad som motiverar dom till att fortsätta se avsnitt efter avsnitt och hur de upplever sina favoriter.

Hur kom det sig att du valde det ämnet?

Jag ser ganska mycket själv på tv-serier och har aldrig riktigt förstått vad det är som motiverar mig till att fortsätta. Typ som att jag har följt Greys anatomys alla säsonger, vilket är 13, och känner inte riktigt att jag kan sluta förrän de väljer själva att avsluta den. Fast jag hade nog gärna slutat följa den för flera år sen egentligen haha, men jag kan liksom inte. Så det är lite så… typ inspiration från mitt eget tittande. Men sen är det också intressant att höra andras berättelse om vad de känner inför tv-serier, det blev sånna mysiga och intressanta samtal. Vad har varit mest utmanande med att skriva uppsatsen? Hm… mest att jag skriver själv. Tror det underlättar mer med rutiner och liknande om man har bestämt en viss tid med någon. Många tror nog att hitta fakta om ämnet är den mest utmanande delen, men det är ganska lätt att hitta om man har ett ämne som forskare redan har forskat litegrann om. Så hela det här med att inte ha någon tid att passa, varken med föreläsningar eller en bestämd tid med sin medskrivare, är nog det mest utmanande. Jag lyckades vända på dygnet redan första veckan liksom haha.

Har du haft någon speciell ”skrivarplats”? Ex bibloteket?

Nja, inte direkt. Jag har bara suttit hemma i köket och skrivit. Typ tänt lite ljus, suttit på lite musik och så har jag läst högt det jag skriver hela tiden, vilket man inte riktigt kan göra när man är på en offentlig plats… Jag hade planer på att ta mig till typ Waynes och så, men det var mycket lättare att sätta igång direkt efter frukosten i köket än att behöva ta mig till olika ställen. Men jag såg till att göra det lite mysigt för mig ändå.

Har du några tips för dem som skall skriva C-uppsats i framtiden?

Hm.. ta något ämne som du intresserar dig för och kan hitta fakta om. När man går ett sånt praktiskt ämne som jag gör så är man ju inte här för att undersöka saker, utan man är ju mer här för att producera kreativa saker. Så gör man något som man känner att man är intresserad av så tror jag att det blir roligare att skriva. Typ som att jag som älskar tv-serier undersöker varför publiken älskar tv-serier, för på något sätt får jag ju lite utlopp för mitt egna intresse under tiden men samtidigt får lite mer av en djupare förståelse för ämnet. Annars, om man går film- och tv produktion så vet jag att adaption är ett av de lättare ämnena att skriva om, då det finns mycket fakta och material att använda sig av. Tips tips.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s