Utbytesstudier

Som student på Högskolan Dalarna kan du även bli utbytesstudent. Detta betyder att du under en period kan studera på någon av skolorna som samarbetar med Högskolan Dalarna. Det finns både inom och utanför Europa och är en fantastisk chans! Den största fördelen med att få vara utbytesstudent är att skolan står för din studieavgift. Jag har själv studerat utomlands och då som international student, vilket betyder att jag fick ta lån för studieavgiften. Du kan även söka stipendium för din vistelse. Det vanligaste är att antingen studera en termin eller ett läsår utomlands. Då väljer du oftast själv vilka kurser du vill läsa och även boende. Dvs du har ingen värdfamilj eller liknande. Med dessa detaljer finns all hjälp att få och mer ingående info! Läs mer här

Här är en video som några film och tv ettor har gjort! Det är vårens introduktion där utbytesstudenter börjar sin termin eller sitt år på högskolan. Så roligt!

Min upplevelse

Jag studerade på University Technology of Sydney i ett år. Först bodde jag i en egen ”studio apartment” det är ett av skolans boenden som var 20 våningar, med ca 700 studenter. Det fanns många stora ytor att vistas på, biograf, stora BBQ’s på flera våningar, biljardbord och även större kök. Jag trivdes verkligen jättebra där då det var väldigt fräscht och tryggt då det fanns sequrity 24/7. Andra terminen bodde jag på samma boende med eget rum fast delade ytor med 5 andra. Det var billigare samt att man fick chansen att lära känna andra, ha mysiga middagar och roliga fester tillsammans.

När man anländer så blir man väldigt bra välkommnad. Det var en BBQ första kvällen med mingel samt att vi hade speed-friending! Sedan fortsatte aktiviteterna i två veckor. Det var allt ifrån utflykter, siqhtseeings, fester och många BBQ’s! 😉

Här är lite tips att tänka på när du skall iväg!

  • Även om du har CSN se till att ha en buffert med dig! Det är alltid bra att ha en summa om någonting händer eller för resor i landet och dylikt! Ju mer desto bättre;)
  • Gå med i facebook grupper! Det finns så många värdefulla grupper. Exempelvis använde jag mig mycket av ”svenskar i sydney” och” svenskar i australien” träffade jättemånga vänner därifrån och fick mycket bra info och svar på frågor.
  • Var med på aktiviteter. Försök att delta på så många aktiviteter det går i början, då får du absolut nya vänner och chansen att göra saker du kanske aldrig gjort.
  • Ta med svensk mat Det bästa som finns när man åker utomlands är alla nya kulturer man träffar. Ta med dig lite typiska svenska saker och bjud över kompisarna på mat! Det finns även en del på Ikea man kan köpa såklart;)

 

2013-08-22 06.37.43

993333_10151718489424749_1303504390_n

harbour bridge

/Sofia

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s