Tips inför flytt!

2016-01-10 21.50.20.jpg

 

När man väljer skola hamnar man oftast på en ny plats. Det är den där tiden i livet man vill ut från sitt lilla fågelbo. Att flytta till en ny stad, ort eller till och med land kan kännas lite svårt. Vad ska man ta med? Oftast har man ju faktiskt inte ens sett sitt nya hem när man är påväg 🙂

Jag har flyttat 4 gånger sedan jag kom till Falun. Detta har gett mig väldigt goda erfarenheter i vart man bor bäst och vad man skall tänka på inför flytt och boende 🙂 I Falun finns det ingen bostadsgaranti. Det gäller att vässa armbågarna och vara aktiv i sitt sökande!

Mina favorit studentboenden i Falun är gammelvägen 5, brigarden, kaserngården, knoppen, britsen och jungfruvägen. Det finns mer ställen men dessa är väldigt trevliga och vissa är nybyggda eller nyrenoverade! 🙂

20140830_195532

Här är en liten lista med tips!

  • Ställ dig i bostadskö så tidigt som möjligt! Detta ger dig chansen att kunna välja bland boenden enklare och minska stressen inför att hitta ett när du är accepterad till skolan!
  • Att dela boende första terminen eller året kan vara till en stor fördel. Du knyter kontakter enklare, även om din rumskompis också är ny i staden kan ni utforska den spontant tillsammans. Dessutom brukar detta sänka hyreskostnaderna väldigt mycket, och vem vill inte det? 😉
  • Location, location, location! Att bo på ”rätt” plats kontrar lägenheten alla gånger. Det finns många bostadsområden som ligger utanför staden med billigare hyra och finare/större lägenheter för samma pris. Dock kan kommunikationen dit vara svår och det är svårt att vara med på aktiviteter eller spontanhäng.
  • Ha en cykel! Det är verkligen skönt att kunna vara en i gänget och cykla 😉 Kolla på internet loppis eller blocket om du inte har någon. Den behöver inte vara grann bara den tar dig fram!
  • Flyttar du långt? Kolla om det finns möblerade rum! På britsen finns exempelvis möblerade rum med enklare möblemang.
  • Du kan få bostadsbidrag! Är hyran hög på den lägenheten du söker? Då kan du som lever på studentbudget söka bostadsbidrag. Komihåg att kolla upp detta noggrant, det kan spara dig flera hundralappar.
  • Börja smått. Har du ett temporärt boende eller tagit första bästa och kanske vill flytta närmare skolan eller liknande. Är det bra att börja smått, ta med det viktigaste tills du hittat det boendet du vill stanna i. Det blir många vändor till ikea i början, det är bra team building med dina nya kompisar 😉 Ikea är ju lite som en hinderbana med ett IQ test på slutet. Gör det till en rolig grej, tävla om att skruva ihop dina nya möbler så får du hjälp och sällskap samtidigt, win win!

2015-03-28 16.40.29

/Sofia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s